Cześć!
Dzisiaj przedstawię wam...coxinha! Cóż to jest...zaraz się przekonacie!
To tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanej piersi kurczaka, którą smaży się w cieście. Koniecznie wypróbuj mój przepis!
Składniki dla 10 porcji
Sposób przygotowania:
-> Pierś z kurczaka umieść w bulionie, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew, gotuj przez 30 minut.-> Wystudzoną pierś kurczaka i marchew oraz masło umieść w malakserze i rozdrobnij.
-> Dopraw solą i pieprzem, dodaj serek śmietankowy i koper, wymieszaj.
-> Przecedź bulion i dodaj do niego mąkę i jajko, zagnieć gładkie ciasto.
-> Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij szklanką okrągłe kawałki.
-> Na każdym z nich wyłóż farsz i sklej brzegi tak, aby kształtem przypominały stożek.
-> Pierożki posmaruj jajkiem i panieruj w bułce tartej.
-> Na patelni rozgrzej olej i usmaż na głębokim tłuszczu pierożki, aż będą rumiane.
Czas przygotowania
30 + 50 min
Ilość porcji
w przepisie
10
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Koszt przygotowania dania
37.69
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów
w daniu
4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz