Cześć!
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej. Są to bardzo chrupiące smażone na głębokim tłuszczu skórki wieprzowe, drobiowe, boczek lub żeberka.
Składniki dla 10 porcji
- Boczek wieprzowy bez kości 600 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Cukier 50 g
- Ocet jabłkowy 200 ml
- Olej rzepakowy 500 ml do smażenia
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Przepis na chicharron krok po kroku:
-> Boczek pokrój w cienkie plastry.
-> W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
-> Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka.
-> Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
-> Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia.
-> Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny.
-> Wysuszony boczek smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-> Złote kawałki boczku odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Koszt przygotowania dania
34.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz