niedziela, 15 maja 2022

Chicharron

Cześć!

Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej. Są to bardzo chrupiące smażone na głębokim tłuszczu skórki wieprzowe, drobiowe, boczek lub żeberka. 

Składniki dla 10 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości 600 g
  • Cebula 300 g 3 duże sztuki
  • Cukier 50 g
  • Ocet jabłkowy 200 ml
  • Olej rzepakowy 500 ml do smażenia
  • Przyprawysól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek

Przepis na chicharron krok po kroku:

-> Boczek pokrój w cienkie plastry.
-> W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
-> Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka.
-> Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
-> Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia.
-> Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny.
-> Wysuszony boczek smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-> Złote kawałki boczku odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Koszt przygotowania dania
34.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brazylijskie uczty Na Rua Cześć!  Większości ludzi São Paulo kojarzy się z ogromna metropolią, wieżowcami, betonowymi i stalowymi drapaczami...