Dzień dobry!
Wypróbuj oryginalny przepis na wyśmienite pastel de nata. Pyszne, mini tarty z ciasta francuskiego z masą budyniową są oryginalnym, portugalskim słodkim przysmakiem.
Składniki dla 12 porcji
- Ciasto francuskie 400 g
- Mąka kukurydziana 20 g 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Żółtko jajka 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 96 g 150 ml, 0,6 szklanki
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Cukier trzcinowy80 g 0,5 szklanki
- Przyprawy: cynamon, laska wanilii
-> Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą, cukier śmietankę i mleko.
-> Wszystkie składniki połącz dokładnie rózgą i wstaw na ogień.
-> Na bardzo małej mocy palnika podgrzewaj budyń, cały czas mieszaj aż zgęstnieje.
-> Budyń odstaw do wystudzenia.
-> Z ciasta francuskiego wytnij 12 kółek i oblep nimi wgłębienia w formie do muffinek.
-> Na ciasto francuskie wylej masę budyniową.
-> Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
-> Pod koniec włącz funkcję grilla aby podpiec.
A o to one :))
Koszt przygotowania dania
16.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz