poniedziałek, 16 maja 2022

Pastel de nata

Dzień dobry!

Wypróbuj oryginalny przepis na wyśmienite pastel de nata. Pyszne, mini tarty z ciasta francuskiego z masą budyniową są oryginalnym, portugalskim słodkim przysmakiem.

Składniki dla 12 porcji
  • Ciasto francuskie 400 g
  • Mąka kukurydziana 20 g 2 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 4 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 96 150 ml, 0,6 szklanki
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Cukier trzcinowy80 0,5 szklanki
  • Przyprawy: cynamon, laska wanilii
Sposób przygotowania:
-> Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą, cukier śmietankę i mleko.
-> Wszystkie składniki połącz dokładnie rózgą i wstaw na ogień.
-> Na bardzo małej mocy palnika podgrzewaj budyń, cały czas mieszaj aż zgęstnieje.
-> Budyń odstaw do wystudzenia.
-> Z ciasta francuskiego wytnij 12 kółek i oblep nimi wgłębienia w formie do muffinek.
-> Na ciasto francuskie wylej masę budyniową.
-> Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
-> Pod koniec włącz funkcję grilla aby podpiec.

A o to one :))


Koszt przygotowania dania
16.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brazylijskie uczty Na Rua Cześć!  Większości ludzi São Paulo kojarzy się z ogromna metropolią, wieżowcami, betonowymi i stalowymi drapaczami...