wtorek, 17 maja 2022

Feijoada

Dzień dobry!

Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z czarnej, ewentualnie czerwonej lub brązowej fasoli. Ta potrawa brazylijska z fasoli uznawana jest za tamtejszą potrawę narodową - będąc w Brazylii wręcz obowiązkiem jest jej spróbowanie.

Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wołowe 500 g
  • Ogon wieprzowy 200 g
  • Kiełbasa domowa 300 g
  • Boczek wieprzowy bez kości 150 g
  • Papryka zielona 240 g 1 sztuka
  • Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
  • Papryka zielona 240 g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Czarna fasola z puszki 300 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Przepis na Feijoada:
-> Mięso pokrój w mniejsze części. Papryki, cebule i przyprawy dodaj do naczynia blendera, wlej 2-3 łyżki oliwy i zblenduj na gładki mus.
-> Pokrojone mięso obtocz w paście warzywnej i wrzuć do dużego garnka z oliwą rozgrzaną na dnie.
-> Podsmażaj mięso kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kolendrę i całość zalej gorącą wodą, aż przykryje wszystkie składniki w garnku. Gotuj ok. 40 minut.
-> Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i gotuj kolejne 30-40 minut.
-> Podawaj z ryżem.


Koszt przygotowania dania
80.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
795 kcal
Liczba alergenów w daniu
0

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brazylijskie uczty Na Rua Cześć!  Większości ludzi São Paulo kojarzy się z ogromna metropolią, wieżowcami, betonowymi i stalowymi drapaczami...